logo willen en doenfacebooknederlandsenglish deutsch
Thsepang

Home

Wat WILLEN wij?

Hoe DOEN we dat?

Projecten

Acties

Nieuws

Onze partners

Organisatie

Steun ons

Contact

> HOME > PROJECTEN > THSEPANG
ONS PLEK KHAYA LETHU THSEPANG LEARN TO LIVE LIFESKILLS ROC-SEKSUALITEIT
ons plek

lees meer
khaya lethu

lees meer
thsepang

lees meer
learn to live

lees meer
lifeskills

lees meer
roc

lees meer

THSEPANG

 

Functies: kindertehuis.

Leiding: kerkelijke organisatie, Mathijs

Locatie: Bloemfontein, Zuid-Afrika (stedelijk gebied)

Status: afgerond, zelfstandig

Periode: 2008 – 2011 i.s.m. Wings of Support


Het eerste samenwerkingsproject van Willen & Doen was Ons Plek. Het project werd al in 1999 opgezet door Deon Mulder. Wij waren erbij betrokken van oktober 2007 tot oktober 2011. Door onze samenwerking met Deon hebben we veel geleerd over de HIV-problematiek in Zuid-Afrika. Deze ontmoeting was van groot belang voor de ontwikkeling van Willen & Doen.

Door persoonlijke problemen van het management en omdat de zelfredzaamheid niet van de grond kwam, is Ons Plek in 2011 gesloten.

In samenwerking met Deon Mulder zijn twee andere kinderentehuizen opgezet die nu nog zelfstandig gerund worden: Thsepang in Bloemfontein en Khaya Lethu in de Transkei.

THE PINK HOUSE

 

speerpunt 1 In 2008 werd in Bloemfontein kindertehuis Thsepang geopend. Het was aangekocht door het management  van Ons Plek (link) om de kinderen, die op dat moment in Ons Plek verbleven, een eigen onderkomen te geven. Het bevind zich ongeveer 1 km bij de locatie van Ons Plek vandaan. Om het huis geschikt te maken als kindertehuis was er een verbouwing noodzakelijk.  
Samen met Wings of Support heeft Willen & Doen het huis geschikt aangepast. De woon- en slaapruimtes werden uitgebreid en de hygiëne verbeterd door stenen vloeren en een nieuwe badkamer.
In 2010 werd met de aanschaf van zonneboilers en groentetunnels een stap gezet richting zelfredzaamheid.
In 2011 werd het project overgenomen door de kerkelijke organisatie, die ook bij de aankoop betrokken was. Op dat moment veranderde de naam van The Pink House in Thsepang.
Vijf kinderen van het eerste uur (oktober 2007, toen Wil Groot voor het eerst in Bloemfontein kwam) wonen nog steeds hier. Er wordt hard aan gewerkt om officieel de status van kindertehuis te krijgen. Nu is het officieel een Safetyhouse en mogen kinderen eigenlijk niet langer dan zes maanden blijven. Toch is het de verwachting dat de vijftien kinderen die hier nu wonen kunnen blijven.

Eén van de kinderen in Thsepang is Tebogho. Wil Groot was er bij toen in 2007 een ernstig verzwakte baby met zijn moeder bij Ons Plek werd binnengebracht. Men dacht dat het kind –Tebogho- nog maar een paar uur te leven had. De jaren die volgden was hij erg in zichzelf gekeerd. Inmiddels gaat hij naar de eerste klas van de lagere school en kunnen we zeggen dat het hem goed gaat.